Lihasmassan vaikutus rasvamassaan ja aineenvaihduntaan
Tiedät ehkä jo, että lihasmassa on erittäin tärkeä terveydelle, mutta tiesitkö, että se voi vaikuttaa myös rasvamassaan? Näiden kahden välinen suhde vaikuttaa ihmisen terveyteen ja aineenvaihduntaan monella tavalla. Tässä tekstissä tarkastellaan lihaksen moninaisia vaikutuksia ihmisen rasvavarastoihin.
Lihasmassa on metabolisesti aktiivisempaa kuin rasvamassa. Se kuluttaa enemmän energiaa lepotilassa, mikä tunnetaan nimellä perusaineenvaihdunta. Tämä tarkoittaa, että mitä enemmän lihasmassaa sinulla on, sitä enemmän kaloreita poltat päivittäin – jopa levossa. Lihaskudoksella on myös tärkeä rooli verensokerin säätelemisessä. Kasvattamalla lihasmassaa voit parantaa insuliiniherkkyyttäsi, mikä auttaa hallitsemaan verensokeritasoja ja ehkäisemään diabetesta.
Lisäämällä lihasmassaa voit siis kasvattaa aineenvaihduntaasi. Tämä johtuu siitä, että lihaskudos vaatii enemmän energiaa ylläpitoonsa kuin rasvakudos. Näin ollen lisäämällä lihasmassaa, voit polttaa enemmän kaloreita päivittäin. Lihakset voivat auttaa sinua pitämään painon kurissa pitkällä aikavälillä, ja koska lihasmassa vaatii enemmän energiaa kuin rasvakudos, voit syödä enemmän kaloreita, pitäen silti painosi vakaana – tai jopa laihtua.
Viskeraalirasva on haitallista rasvaa, joka ympäröi vatsaontelon elimiä. Lihasvoimaharjoittelu on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi vähentää viskeraalirasvaa, mikä liittyy moniin terveysongelmiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin. Kun lihasmassa kasvaa, kehon rasvaprosentti laskee. Tämä parantaa kehonkoostumusta, mikä puolestaan liittyy parempaan terveyteen ja pienempään sairastuvuuteen.
Liikunta ja erityisesti voimaharjoittelu, edistää aineenvaihduntaan ja yleiseen hyvinvointiin vaikuttavaa hormonaalista tasapainoa. Kasvaneella lihasmassalla ja vähentyneellä rasvamassalla on molemmilla suotuisia vaikutuksia elimistön hormonitasapainoon. Lihasten kasvattaminen parantaa myös sydän- ja verisuoniterveyttä ja vähentää riskiä sairastua sydänsairauksiin.
Voimaharjoittelu ylipäätään voi vahvistaa luustoa, mikä on tärkeää erityisesti ikääntyessä. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että lihasmassan ylläpito voi olla yhteydessä pidempään eliniänodotteeseen.
Liikunta on keskeinen keino lisätä lihasmassaa ja vaikuttaa positiivisesti aineenvaihduntaan. Säännöllinen liikunta, erityisesti voimaharjoittelu, voi auttaa sinua saavuttamaan nämä edut. Tärkeää on kuitenkin harjoitella monipuolisesti ja ylläpitää terveellistä ruokavaliota!
Lähteet
Bosy-Westphal, A. et al. (2009). Influence of organ and tissue masses on resting energy expenditure in healthy young adults. The American Journal of Clinical Nutrition, 90(4), 936-943.
Stuart, C. A. et al. (2018). Insulin’s effect on the glucose transport system in human skeletal muscle. The American Journal of the Medical Sciences, 356(2), 196-199.
Levine, J. A. et al. (1999). Role of nonexercise activity thermogenesis in resistance to fat gain in humans. Science, 283(5399), 212-214.
Muller, M. J. et al. (2016). Metabolic adaptation to caloric restriction and subsequent refeeding: the Minnesota Starvation Experiment revisited. The American Journal of Clinical Nutrition, 102(4), 807-814.
Schwingshackl, L. et al. (2013). Impact of different training modalities on anthropometric and metabolic characteristics in overweight/obese subjects: a systematic review and network meta-analysis. PLoS ONE, 8(12), e82853.
Lynch, N. A. et al. (2010). Effects of a ketogenic diet on body composition and strength in trained women. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 7(1), 2.
Booth, F. W., & Lees, S. J. (2007). Fundamental questions about genes, inactivity, and chronic diseases. Physiological genomics, 28(2), 146-157.
Goodpaster, B. H., Thaete, F. L., & Kelley, D. E. (2000). Thigh adipose tissue distribution is associated with insulin resistance in obesity and in type 2 diabetes mellitus. The American journal of clinical nutrition, 71(4), 885-892.